Mia Verbeelen
Mia Verbeelen is van Belgische origine, maar woonde jarenlang in Tiel. Ze was directeur in Theater De Fransche School in Culemborg en maakte deel uit van Vertellerscollectief oRare in Tiel. Mia is verteller, docent en organisator: ze is als docent verbonden aan de Vertelacademie en geeft regelmatig vertelworkshops. Op basisscholen in Tiel werkt ze met veel plezier met kinderen en leert hen de geheimen van een goed verteld verhaal.
In 2015 werd Mia door Stichting Vertellen uitgeroepen tot Vertelambassadeur voor Vlaanderen en Nederland.
In 2019 maakte ze samen met Pauline Seebregts de theatervoorstelling ‘Vreemde Vogels?’, met verhalen van gevluchte mensen die nu in regio Rivierenland wonen.
In 2020 en ’21 staan de verhalen van twee gevluchte jongeren centraal in de gelijknamige documentaire, in regie van Hilt Lochten.
Waar ben je trots op?
Ik ben trots dat we dit project hebben kunnen realiseren, in nauw contact met twee mooie, beloftevolle jonge mensen. Zij waren bereid om moeilijke momenten uit hun leven met ons te delen en hadden vertrouwen dat hun verhalen bij ons in goede handen waren.
Hoe was het voor je om deel te nemen aan dit project?
Het was een boeiend proces, zowel inhoudelijk als in het realiseren ervan. Door Corona kregen we te maken met onmogelijkheden: we konden de voorstelling niet op scholen spelen! Maar door ons vast geloof in het belang van deze verhalen hebben we de beperkingen kunnen omkeren en er kansen van gemaakt. Zo werd een vertelvoorstelling uiteindelijk een verhalende documentaire waarin woord en beeld elkaar aanvullen.
Wat heb je geleerd?
Door me te verdiepen in en te verbinden met jonge mensen die alles hebben moeten achterlaten wat hen dierbaar was, besef ik nog meer wat het is om in vrijheid en veiligheid te kunnen leven! Mijn ogen en mijn hart zijn meer open gegaan en ik probeer dieper te kijken wat het verhaal is achter een persoon.
Pauline Seebregts
Pauline Seebregts werkt als professioneel verhalenverteller, trainer en coach. Zij maakt voorstellingen en projecten ‘op maat’ over maatschappelijk relevante thema’s. Dit doet zij op basis van o.a. waargebeurde verhalen die zij verwerkt tot theatrale vertelvoorstellingen met vaak een interactief programma na afloop ter verdieping.
“Mensen helpen luisteren naar hun eigen verhaal en dat van de ander, dat is wat mij inspireert”
Waar ben je trots op?
Ik ben vooral heel trots op Carlos en Sydra die de moed hadden hun verhaal te delen met ons.
Ik ben heel blij dat we nader kennis hebben mogen maken met hun families en met het vertrouwen dat zij ons gaven om met hun verhalen verder te mogen werken.
Hoe was het voor je om deel te nemen aan dit project?
Zo bijzonder! Echt een project waarin je het gevoel hebt dat je bezig bent met een onderwerp wat ertoe doet. Ik vind het heel fijn om mee te werken aan een project dat gaat over o.a. diversiteit en inclusie. Maar ook over waarden als respect, gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid. Belangrijk in deze tijd. Daarnaast was het superfijn om te werken in een professioneel en gedreven team.
Wat heb je geleerd?
Dat echt ieder mens zijn eigen persoonlijke verhaal heeft wat ertoe doet!
En als we die verhalen kennen van elkaar, kunnen we de ander ook beter begrijpen.
Waarom iets bijvoorbeeld kwetsend, pijnlijk of verdrietig is voor de ander.
Sydra
Wie is Sydra?
Ik ben 20 jaar oud. Ik woon in Nederland en kom oorspronkelijk uit Syrië. Sinds 2015 woon ik in Nederland. We zijn vanwege de oorlog gevlucht.
Op zoek naar een veilige plek om een nieuw leven te beginnen. Ik hou van tekenen, schrijven, boeken lezen en ik hou van koken. Soms zit ik op social media op mijn telefoon.
Waar ben je trots op?
Ik ben trots op mezelf hoe ik het doe met alles. Hoe ik een vreemd land wen, hoe ik het hier doe met de taal. En ik ben trots op mijn familie natuurlijk! Zij steunen mij in alles wat ik doe.
En o ja, … ben ik ook trots dat ik geslaagd ben voor mijn examen!
Hoe was het om mee te doen met het project?
Het was een mooie ervaring om mee te doen. Het is goed om van anderen te leren.
Ik vind het ook goed dat scholen aandacht willen besteden aan onze verhalen.
Ik vond het ook leuk om mee doen. Ik heb het met plezier gedaan want ik wil dat anderen
hier ook van kunnen leren en er iets aan hebben.
Wat heb ik geleerd van het project?
Ik vond het mooi hoe iedereen samenwerkte met elkaar. Met de camera en het geluid bijvoorbeeld. Echt teamwork. Ik was best een beetje zenuwachtig van tevoren maar ik zag dat ik het toch kon en dat vond ik goed van mezelf. Ik vond het ook fijn dat ik mezelf kon zijn. Dat ik het gebed heb gedaan en het gedicht heb gelezen. Ik vond het spannend want alles was nieuw met de camera , maar volgens mij ging het wel goed. Doordat je dingen over mocht doen werd het steeds makkelijker.
Shaml/Carlos Almajo
Ik kom uit een klein dorp in Noord-Irak waar ik een rustig leven leidde. Ik was leergierig, ging graag naar school. Ik was jong en dacht nog niet zo na over andere mensen. Toen ik 14 was moest ik vluchten en alles achter laten.
Nu weet ik dat het leven hard is en erg kwetsbaar. Veel mensen hebben hulp nodig! Meer nog; ‘humanity’, de mensheid heeft hulp nodig. Ik wil mensen helpen die geen stem hebben.
Nee, ik klaag niet, want ik woon nu in een veilig en vrij land. Maar, om eerlijk te zijn, voel ik me toch niet goed. Er gebeuren nog steeds verschrikkelijke dingen in mijn land. Mijn positie als vluchteling hier is moeilijk en ik ben onzeker over mijn toekomst. Het liefst zou ik gaan helpen, bij de mensen die in nood zijn.
Waar ben je trots op?
Ik ben trots dat ik heb meegewerkt aan het project ’Vreemde Vogels?’ Met de film helpen we mee aan meer menselijkheid. Ik ben ook trots op waar ik vandaan kom, op mijn land, ook al zeggen velen dat het een slecht land is. Maar het is daar zo mooi!
Ik ben blij en trots dat ik jullie heb ontmoet en trots op mezelf, omdat ik nooit opgeef!
Never give up on your life!
Wat heb je geleerd?
Weet je, het is de eerste keer dat ik iets deed voor een camera en dat was een hele bijzondere ervaring. Ik heb er veel van geleerd.
Hilt Lochten
Wie ben je?
Mijn naam is Hilt Lochten
Wat is je beroep?
Mijn beroep is filmmaker, zowel van documentaires als van kinderfilms voor Zappelin.
Waar ben je trots op?
Ik ben trots op alle mensen die de moed hebben om hun verhaal te delen met filmmakers en journalisten. Verhalen en getuigenissen van mensen verrijken ons wereldbeeld, scherpen onze visie en bevorderen onze innerlijke groei.
Hoe was het voor je om deel te nemen aan dit project?
Door het project Vreemde Vogels heb ik twee jongeren ontmoet met hun families die hun verhaal over hun verleden als vluchtelingen deelde. Door hun verhaal is mijn beeld over de massale vluchtelingenstroom aangescherpt, verrijkt en aangevuld. De vluchtelingenstroom is een actueel onderwerp dat ons allemaal aangaat. Een onderwerp dat gaat over mensen in nood met een hulpvraag. Een hulpvraag over veiligheid en een dak boven hun hoofd, een plek waar ze mogen leven zonder angst.
Wat heb je geleerd?
Je kunt niet genoeg luisteren naar mensen in nood die iets vragen aan je als medemens. Alles begint met luisteren naar elkaar om zo kennis te verzamelen. Dit kan ervoor zorgen dat je je oordelen en veroordelingen gaat herzien.
Richard Brusse
Wie ben je?
Mijn naam is Richard Brusse
Wat is je beroep?
Ik ben een creatieve ondernemer en focus me op videoproducties.
Waar ben je trots op?
In de afgelopen 6 jaar heb ik mijn werk en netwerk opgebouwd vanaf nul. Het bedrijf groeit nog steeds en ik leer nog continu nieuwe dingen. Daar ben ik enorm trots op. Inmiddels woon en werk ik in Tiel, daarom is het gaaf dat ik vaak samen met Cultuurbedrijf Tiel kan werken.
Hoe was het voor je om deel te nemen aan dit project?
Dit project is in de beginfase gelijk fors gegroeid waardoor het een uitdaging is geworden om binnen het tijdspad alles af te ronden. Een enorm leerzame ervaring waar ik weer nieuwe mensen heb mogen leren kennen!
Wat heb je geleerd?
Het meeste heb ik geleerd van de samenwerking met regisseur Hilt Lochten, een samenwerking waar ik me meteen voor open heb gesteld. De ervaring die zij meebrengt vanuit de televisiewereld kunnen mij weer helpen bij andere opdrachten in de toekomst.
Ingrid Zaaijer
Wie ben je?
Mijn naam is Ingrid Zaaijer
Wat is je beroep?
Ik werk als projectleider in Cultuurgebouw Zinder. Ik organiseer en programmeer het poppodium, maar ben ook projectleider van Idem Dito, de musical voor en door kinderen van alle basisscholen in Tiel. Daarnaast organiseer ik losse activiteiten als de open dag, optredens in de stad en ben ik op dit moment te vinden op het Cruyff Court in Tiel-West waar we zeven weken langs gratis cultuurworkshops aanbieden. Binnen het Cultuur- & Erfgoedpact ben ik verantwoordelijk voor projecten als Muzikale Monumenten en Vreemde Vogels?.
Waar ben je trots op?
Ik ben enorm trots op het team van Vreemde Vogels?. Binnen een super korte tijd hebben we een bijzondere band met elkaar opgebouwd en is er een fantastisch product ontstaan. Door Covid-19 hebben we creativiteit, maar vooral enorme flexibiliteit laten zien als team. Daarnaast ben ik super trots op Sydra en Carlos dat zij hun verhaal hebben willen delen met ons, maar ook met de rest van Rivierenland.
Hoe was het voor je om deel te nemen aan dit project?
Dit project was een cadeautje. Een totaal nieuwe ervaring op het gebied van film. De passie, perfectie en professionaliteit van regisseur Hilt Lochten was fantastisch om te ervaren en heeft ons als team naar een hoger niveau getild.
Wat heb je geleerd?
De vluchtelingverhalen zijn minder een ver-van-mijn-bed-show geworden. Door Carlos en Sydra ben ik mij nog meer gaan realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Schrijnend vind ik dat naast het verleden ook de toekomst voor Carlos en Sydra niet makkelijk zal zijn. Het leven in Nederland is veilig, maar niet perse makkelijk. Desondanks zijn ze beide zo hoopvol, behulpzaam en immens sterk. Daar kunnen veel mensen nog wat van leren!
Melvin Groenestein
Wie ben je?
Ik ben Melvin Groenestein
Wat is je beroep?
Ik ben Assistent-activiteitencoördinator op ORS Lek en Linge in Culemborg. Daarnaast ben ik freelancer en heb ik een eigen productiebedrijf. Als freelancer heb ik onder andere meegewerkt aan projecten als Muzikale Monumenten, Die Eeuwige Oorlog, Vrij Vertaald en Vreemde Vogels? van het Cultuur- & Erfgoedpact Rivierenland.
Waar ben je trots op?
Samen met Mia en Pauline heb ik ook meegewerkt aan het eerste deel van Vreemde Vogels?. Vorig jaar zijn we met de verhalen van volwassen vluchtelingen door het hele Rivierenland gereisd. Dit resulteerde in een locatievoorstelling bij de bibliotheken in de verschillende gemeenten. We brachten de verhalen naar de mensen toe. Hier ben ik erg trots op.
Hoe was het voor je om deel te nemen aan dit project?
Indrukwekkend! Vooral de verhalen die ik kreeg te horen van de gevluchte mensen. Je leest wel eens wat, maar dat het echt zo heftig is had ik niet verwacht. Waarschijnlijk omdat ik ook niemand ken die zoiets heeft meegemaakt. Daarnaast vond ik het geweldig om met dit team te mogen samenwerken!
Wat heb je geleerd?
Dat we het hier in Nederland helemaal niet slecht hebben.