Achtergrond ‘Vreemde Vogels?’ 
In 2019 maakten twee professionele vertellers Pauline Seebregts en Mia Verbeelen de voorstelling ‘Vreemde Vogels?’ Een vertelvoorstelling waarin de verhalen van vluchtelingen centraal stonden; mensen en gezinnen die nu in Regio Rivierenland wonen. Inspiratiebron hiervoor waren de contacten met gevluchte mensen uit Afghanistan, Irak, Iran en Syrië, van wie de verhalen gebundeld zijn in het boek ‘Gast-vrij’ van Zeger Visser. De voorstelling werd vertoond in 8 gemeenten die deel uitmaken van het Cultuur- & Erfgoedpact Rivierenland.  

Toch vroeg dit project om een vervolg; ook de stem van gevluchte jongeren moest gehoord worden! Daarom gingen Pauline en Mia op zoek naar verhalen van jongeren die door geweld en wantoestanden, geen andere uitweg meer zagen dan om hun ‘thuis’ achter te laten en weg te vluchten uit hun land. Op zoek naar een veilige plek en een nieuwe toekomst!   

De voorstelling was oorspronkelijk bedoeld om gespeeld te worden op middelbare scholen. Maar Corona stak stokken in de wielen. Geplande data in het voorjaar van 2020 werden verschoven naar het najaar, dan weer naar voorjaar 2021… Uiteindelijk werd besloten om de vertelde verhalen via de digitale kanalen aan te bieden. Maar dat vroeg om een hele andere aanpak. Samen met de productieploeg van Zinder werden nieuwe mogelijkheden gezocht en is er niet alleen een online versie van de verhalen gekomen, maar een heel nieuw concept ontwikkeld: een verhalende documentaire en een online lesprogramma met een podcast, soundscape, beeldverhaal en animatie, vol verdiepende lessuggesties, die de kijk op de vluchtelingenproblematiek verdiepen, verbreden, verwarmen!  

Achtergrond Cultuur- & Erfgoedpact  
Vreemde Vogels? is een initiatief van Cultuur– en erfgoedpact Rivierenland en wordt gecoördineerd door Zinder. Met Cultuur- en erfgoedpact werken gemeenten en provincie samen aan de versterking van kunst en cultuur in de Gelderse regio’s. Cultuur- en erfgoedpact Rivierenland bestaat uit de gemeenten Buren, Culemborg, Neder-Betuwe, Maasdriel, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.